Main page | Study Branches/Specializations | Groups of Courses | All Courses | Roles                Instructions

A course is the basic teaching unit, it's design as a medium for a student to acquire comprehensive knowledge and skills indispensable in the given field. A course guarantor is responsible for the factual content of the course.
For each course, there is a department responsible for the course organisation. A person responsible for timetabling for a given department sets a time schedule of teaching and for each class, s/he assigns an instructor and/or an examiner.
Expected time consumption of the course is expressed by a course attribute extent of teaching. For example, extent = 2 +2 indicates two teaching hours of lectures and two teaching hours of seminar (lab) per week.
At the end of each semester, the course instructor has to evaluate the extent to which a student has acquired the expected knowledge and skills. The type of this evaluation is indicated by the attribute completion. So, a course can be completed by just an assessment ('pouze zápočet'), by a graded assessment ('klasifikovaný zápočet'), or by just an examination ('pouze zkouška') or by an assessment and examination ('zápočet a zkouška') .
The difficulty of a given course is evaluated by the amount of ECTS credits.
The course is in session (cf. teaching is going on) during a semester. Each course is offered either in the winter ('zimní') or summer ('letní') semester of an academic year. Exceptionally, a course might be offered in both semesters.
The subject matter of a course is described in various texts.

MI-DSP Database Systems in Practes Extent of teaching: 2P+1C
Instructor: Completion: Z,ZK
Department: 18102 Credits: 4 Semester: L

Annotation:
This course is presented in Czech.

Lecture syllabus:
1. Správa dat v podniku - data jako majetek organizace, struktura dat v organizaci, Data Management, Data Governance
Data a informace uložené v systémech jsou jedním z nejcennějších majetků organizace. Datově orientované systémy je třeba chápat jako prostředky pro správu tohoto majetku. Přednáška pokrývá používané metodiky a přístupy pro správu dat.
2. Datová kvalita a Metadata ? základní kompetence nutné k uspokojení požadavků uživatelů
Datová kvalita je přístup jak definovat, měřit a zvyšovat využitelnost dat pro koncové uživatele. V přednášce jsou probrány přístupy jak definovat kvalitu dat, metody čištění dat a měření datové kvality. Metadata jsou základní nástroj pro porozumění a využití dat. Probereme typy metadat, způsoby jejich získání a příklady jejich použití.
3. Integrace dat a datové toky ? integrační patterny a Master Data management
V současnosti si každý systém vyměňuje data s mnoha jinými interními i externími systémy organizace. V přednášce probereme různé metody integrace zaručující konzistenci dat v takovém prostředí a základy Master Data Managementu.
4. Architektura datového serveru ? zdroje datových serverů a možnosti jejich využití
Probereme základní funkce DBMS, kritické faktory pro výkonnost DBMS v závislosti na architektuře operačního systému, možnosti architektury klient- server a základní chyby v návrhu aplikací při použití této architektury.
5. Design databázového systému - na čem je založena kvalita datového model
Soustředíme se na nejdůležitější etapu návrhu databázového systému - sběr požadavků. Dále probereme význam procesní matice a její vliv na návrh logického modelu a implementaci byznys logiky.
6. Fyzický design databáze - kritická část návrhu z pohledu jeho výkonnosti
V přednášce probereme co to je fyzický datový model a jeho vztah k logickému modelu. Budeme se zabývat důvody a způsoby denormalizace datového modelu a jejich dopad na výkon aplikace, údržbu dat, údržbu modelu a na dlouhodobý provoz systému, zejména řešení kritických stavů.
7. Databázové návrhové vzory ? osvědčené techniky pro standardní situace
Probereme základní návrhové vzory pro řešení standardních částí datových modelů. Soustředíme se na jednoduché i složitější řešení obdobných situací a probereme výhody a nevýhody jednotlivých řešení jak ze strany vývoje a údržby tak ze strany srozumitelnosti. Přednáška pokrývá definování a přiřazení rolí a kategorizace a klasifikace.
8. Dimenzionální modelování a Teradata
Dimenzionální model je dobře definovaný a standardizovaný přístup pro ukládání dat ve vysoce denormalizovaném tvaru vhodném pro analytické výpočty. Přednáška pokrývá stručný úvod do dimenzionálního programování a představí architekturu systému Teradata určeného pro velké datové sklady.
9. Programování databází - dialekty SQL
Přestože SQL je standardizovaný jazyk, jednotlivé implementace a rozšíření se extrémně liší jak v syntaxi, tak ve výkonnosti. V přednášce probereme oblasti, které v praxi způsobují největší problémy a vyžad ují rozdílný přístup. Probereme specifika psaní logiky v triggerech, procedurách a v aplikacích a dopad na vývoj, údržbu a výkon systémů. Zmíníme základní chyby vyskytující se při použití ORM nástrojů.
10. Transakce a paralelismus v datovém systému
Transakce je další oblast, která je pokrytá standardy. V přednášce probereme způsoby realizace obecných principů v konkrétních systémech a jejich dopad na návrh a vývoj aplikací. Zmíníme best and bad practices pro jednotlivé implementace, nejčastější chyby a způsoby. jak jim předcházet. Ukážeme praktické problémy spojené s paralelním zpracováním a izolací jednotlivých transakcí. Probereme různé typy deadlocků vyskytující se v databázových aplikacích a způsoby, jak se s nimi vypořádat.
11. Optimalizace výkonu
Přednáška pokrývá témata jako rozpor mezi optimalizací pro maximální propustnost nebo pro minimální dobu odezvy, řešení rozporu mezi čitelností a výkonností kódu, optimalizace na úrovni kódu a možnosti optimalizace bez zásahu do kódu aplikace. Probereme také možnosti a schopnosti optimalizátoru, optimalizovatelné a těžko optimalizovatelné konstrukty jazyka. Zaměříme se na analýzu výkonnostních problémů a způsoby jejich předcházení.
12. Administrace a Enterprise vlastnosti DBMS - základ úspěšného provozování datového systému
Přednáška se zabývá procesy nutnými k úspěšnému dlouhodobému provozování datového systému. Pokrývá různé role uživatelů DBMS a jejich zodpovědnosti. Soustředí se na řešení archivace, zálohování, auditing, monitorování systémů, zajištění bezpečnosti, metody dosahování vysoké dostupnosti, upgrade a migrace, komunikace a synchronizace mezi databázemi, řízení a přidělování zdrojů a na další cíle administrace.

Seminar syllabus:
1. Hodnota dat - návrh datově orientovaného systému
2. Odhady velikosti a nároků na data
3. Modelování ? analýza datových modelů
4. SQL
5. Transakce a SQL
6. Administrace v podnikovém prostředí

Literature:

Requirements:
Přednáška předpokládá znalost konceptuálního a logického návrhu databáze, relačního kalkulu a SQL. Výhodou je znalost některého konkrétního datového serveru a vlastní zkušenosti s vývojem datově orientovaných aplikací.

Vypisována nová, ekvivalentní verze předmětu NI-DSP
Tento předmět obsahově navazuje na bakalářský předmět Databázové systémy.
https://courses.fit.cvut.cz/MI-DSP/

The course is also part of the following Study plans:
Study Plan Study Branch/Specialization Role Recommended semester
MI-WSI-ISM.2016 Web and Software Engineering V 4
NI-TI.2018 Computer Science V 2
MI-ZI.2016 Knowledge Engineering V Není
MI-ZI.2018 Knowledge Engineering V Není
MI-SP-TI.2016 System Programming V Není
MI-SP-SP.2016 System Programming V Není
MI-SPOL.2016 Unspecified Branch/Specialisation of Study V Není
MI-WSI-WI.2016 Web and Software Engineering V Není
MI-WSI-SI.2016 Web and Software Engineering V Není
MI-WSI-ISM.2016 Web and Software Engineering V Není
MI-NPVS.2016 Design and Programming of Embedded Systems V Není
MI-PSS.2016 Computer Systems and Networks V Není
MI-PB.2016 Computer Security V Není


Page updated 19. 4. 2024, semester: L/2020-1, L/2021-2, Z/2023-4, Z/2024-5, Z/2019-20, Z/2022-3, L/2019-20, L/2022-3, Z/2020-1, Z/2021-2, L/2023-4, Send comments to the content presented here to Administrator of study plans Design and implementation: J. Novák, I. Halaška