Hlavní stránka | Seznam oborů/specializací | Seznam všech skupin předmětů | Seznam všech předmětů | Seznam rolí                Návod

Předmět je základní jednotka výuky, jejímž prostřednictvím si student osvojí ucelenou část souboru znalostí a dovedností, potřebnou pro zvládnutí studijního oboru/specializace. Za věcný obsah předmětu zodpovídá garant předmětu. Časovou náročnost předmětu zhruba vyjadřuje atribut předmětu rozsah kontaktní výuky. Například rozsah = 2+2  značí, že předmět bude mít týdně dvě hodiny přednášek a dvě hodiny cvičení týdně. Na závěr semestru musí vyučující provést vyhodnocení, nakolik si ten který student osvojil poznatky a dovednosti, kterých měl během výuky nabýt. Jakým způsobem toto hodnocení vyučující provedou určuje atribut způsob zakončení. U předmětu lze definovat, že předmět je zakončen pouze zápočtem(Z), klasifikovaným zápočtem(KZ), pouze zkouškou(ZK), nebo zápočtem a zkouškou(Z,ZK). Náročnost úspěšného absolvování předmětu je vyjádřena ECTS kreditními body. Výuka předmětu probíhá během semestru. Opakovaně se předmět vyučuje vždy v zimním(Z), nebo v letním(L) semestru každého akademického roku. Výjimečně může předmět být nabízen studentům v obou semestrech(Z,L). Za organizační zajištění výuky zodpovídá přiřazená katedra, která zejména vytvoří časový rozvrh předmětu a zajistí pro předmět vyučující. Někteří přednáší a zkouší, jiní vedou cvičení a udělují zápočty.
Obsahová náplň a další organizační informace, týkající se předmětu je popsána pomocí různých popisných textů(anotace, týdenní osnova, literatura, apod.)
$DODATEK_POPIS
NI-VEM Vědecké myšlení Rozsah kontaktní výuky: 1P+1C
Vyučující: Klán P. Způsob zakončení: KZ
Zodpovědná katedra: 18102 ECTS Kredity: 2 Semestr: L

Anotace:
Cílem předmětu je seznámení s vědeckou metodou a jejím pohledem na objevování řádu a zákonů vesmíru, včetně aspektů lidského života. Kombinuje použití vědecké metody v přírodních vědách, matematice, informatice a humanitních vědách. Dalším cílem je uvedení do pravidel a náležitostí vědecké komunikace s použitím výzkumných článků a posterů.

Osnovy přednášek:
1. Vědecká metoda.
2. Historie vědy a vědecké teorie.
3. Lidská existence, transcendentní a netranscendentní přístup.
4. Redukcionismus, holismus a druhy času.
5. Řešení těžkých problémů, grit, analogie a jazyk matematiky.
6. Řeč obrázků a grafů a odborná komunikace.

Osnovy cvičení:
1. Věda jako pojem; Historické souvislosti vědy.
2. Etické problémy vědy.
3. Řešení těžkých problémů, mindmaps, brainstorming.
4. Vědecká teorie.
5. Metodologie řešení vědeckého projektu.
6. Odborná komunikace: konference, články, postery.

Literatura:
1. Klán, P. (2018). Kniha vědeckého výzkumu. TIGRIS.
2. Rosen, J. (2010). Lawless Universe. Science and the Hunt for Reality. The John Hopkins University Press.
3. Kuhn, T.S. (1997): Struktura vědeckých revolucí. Oikoymenh.

Požadavky:
Bez požadavků.

Informace o předmětu a výukové materiály naleznete na https://moodle-vyuka.cvut.cz/course/view.php?id=2733

Předmět je zahrnut do těchto studijních plánů:
Plán Obor Role Dop. semestr
NI-MI.2020 Manažerská informatika PV 2
NI-SI.2020 Softwarové inženýrství PV 2


Stránka vytvořena 28. 3. 2024, semestry: Z/2022-3, L/2020-1, L/2019-20, L/2023-4, L/2022-3, Z/2023-4, Z/2019-20, Z/2021-2, Z/2020-1, L/2021-2, připomínky k informační náplni zasílejte správci studijních plánů Návrh a realizace: J. Novák, I. Halaška