Hlavní stránka | Seznam oborů/specializací | Seznam všech skupin předmětů | Seznam všech předmětů | Seznam rolí                Návod

Předmět je základní jednotka výuky, jejímž prostřednictvím si student osvojí ucelenou část souboru znalostí a dovedností, potřebnou pro zvládnutí studijního oboru/specializace. Za věcný obsah předmětu zodpovídá garant předmětu. Časovou náročnost předmětu zhruba vyjadřuje atribut předmětu rozsah kontaktní výuky. Například rozsah = 2+2  značí, že předmět bude mít týdně dvě hodiny přednášek a dvě hodiny cvičení týdně. Na závěr semestru musí vyučující provést vyhodnocení, nakolik si ten který student osvojil poznatky a dovednosti, kterých měl během výuky nabýt. Jakým způsobem toto hodnocení vyučující provedou určuje atribut způsob zakončení. U předmětu lze definovat, že předmět je zakončen pouze zápočtem(Z), klasifikovaným zápočtem(KZ), pouze zkouškou(ZK), nebo zápočtem a zkouškou(Z,ZK). Náročnost úspěšného absolvování předmětu je vyjádřena ECTS kreditními body. Výuka předmětu probíhá během semestru. Opakovaně se předmět vyučuje vždy v zimním(Z), nebo v letním(L) semestru každého akademického roku. Výjimečně může předmět být nabízen studentům v obou semestrech(Z,L). Za organizační zajištění výuky zodpovídá přiřazená katedra, která zejména vytvoří časový rozvrh předmětu a zajistí pro předmět vyučující. Někteří přednáší a zkouší, jiní vedou cvičení a udělují zápočty.
Obsahová náplň a další organizační informace, týkající se předmětu je popsána pomocí různých popisných textů(anotace, týdenní osnova, literatura, apod.)
$DODATEK_POPIS
MI-DSP Databázové systémy v praxi Rozsah kontaktní výuky: 2P+1C
Vyučující: Způsob zakončení: Z,ZK
Zodpovědná katedra: 18102 ECTS Kredity: 4 Semestr: L

Anotace:
Kurz je zaměřen na praktické otázky spojené s datově orientovanými systémy v organizaci. Zabývá se řízením a správou dat v organizaci a praktickými aspekty spojenými s návrhem, vývojem a provozováním takových systémů. Zaměříme se na konkrétní implementace teoretických principů v jednotlivých DBMS (zejména Oracle, MS SQL, Sybase a Teradata) a ukážeme jejich dopad na návrh řešení. Od B201 je vypisována nová, ekvivalentní verze předmětu NI-DSP.

Osnovy přednášek:
1. Správa dat v podniku - data jako majetek organizace, struktura dat v organizaci, Data Management, Data Governance
Data a informace uložené v systémech jsou jedním z nejcennějších majetků organizace. Datově orientované systémy je třeba chápat jako prostředky pro správu tohoto majetku. Přednáška pokrývá používané metodiky a přístupy pro správu dat.
2. Datová kvalita a Metadata ? základní kompetence nutné k uspokojení požadavků uživatelů
Datová kvalita je přístup jak definovat, měřit a zvyšovat využitelnost dat pro koncové uživatele. V přednášce jsou probrány přístupy jak definovat kvalitu dat, metody čištění dat a měření datové kvality. Metadata jsou základní nástroj pro porozumění a využití dat. Probereme typy metadat, způsoby jejich získání a příklady jejich použití.
3. Integrace dat a datové toky ? integrační patterny a Master Data management
V současnosti si každý systém vyměňuje data s mnoha jinými interními i externími systémy organizace. V přednášce probereme různé metody integrace zaručující konzistenci dat v takovém prostředí a základy Master Data Managementu.
4. Architektura datového serveru ? zdroje datových serverů a možnosti jejich využití
Probereme základní funkce DBMS, kritické faktory pro výkonnost DBMS v závislosti na architektuře operačního systému, možnosti architektury klient- server a základní chyby v návrhu aplikací při použití této architektury.
5. Design databázového systému - na čem je založena kvalita datového model
Soustředíme se na nejdůležitější etapu návrhu databázového systému - sběr požadavků. Dále probereme význam procesní matice a její vliv na návrh logického modelu a implementaci byznys logiky.
6. Fyzický design databáze - kritická část návrhu z pohledu jeho výkonnosti
V přednášce probereme co to je fyzický datový model a jeho vztah k logickému modelu. Budeme se zabývat důvody a způsoby denormalizace datového modelu a jejich dopad na výkon aplikace, údržbu dat, údržbu modelu a na dlouhodobý provoz systému, zejména řešení kritických stavů.
7. Databázové návrhové vzory ? osvědčené techniky pro standardní situace
Probereme základní návrhové vzory pro řešení standardních částí datových modelů. Soustředíme se na jednoduché i složitější řešení obdobných situací a probereme výhody a nevýhody jednotlivých řešení jak ze strany vývoje a údržby tak ze strany srozumitelnosti. Přednáška pokrývá definování a přiřazení rolí a kategorizace a klasifikace.
8. Dimenzionální modelování a Teradata
Dimenzionální model je dobře definovaný a standardizovaný přístup pro ukládání dat ve vysoce denormalizovaném tvaru vhodném pro analytické výpočty. Přednáška pokrývá stručný úvod do dimenzionálního programování a představí architekturu systému Teradata určeného pro velké datové sklady.
9. Programování databází - dialekty SQL
Přestože SQL je standardizovaný jazyk, jednotlivé implementace a rozšíření se extrémně liší jak v syntaxi, tak ve výkonnosti. V přednášce probereme oblasti, které v praxi způsobují největší problémy a vyžad ují rozdílný přístup. Probereme specifika psaní logiky v triggerech, procedurách a v aplikacích a dopad na vývoj, údržbu a výkon systémů. Zmíníme základní chyby vyskytující se při použití ORM nástrojů.
10. Transakce a paralelismus v datovém systému
Transakce je další oblast, která je pokrytá standardy. V přednášce probereme způsoby realizace obecných principů v konkrétních systémech a jejich dopad na návrh a vývoj aplikací. Zmíníme best and bad practices pro jednotlivé implementace, nejčastější chyby a způsoby. jak jim předcházet. Ukážeme praktické problémy spojené s paralelním zpracováním a izolací jednotlivých transakcí. Probereme různé typy deadlocků vyskytující se v databázových aplikacích a způsoby, jak se s nimi vypořádat.
11. Optimalizace výkonu
Přednáška pokrývá témata jako rozpor mezi optimalizací pro maximální propustnost nebo pro minimální dobu odezvy, řešení rozporu mezi čitelností a výkonností kódu, optimalizace na úrovni kódu a možnosti optimalizace bez zásahu do kódu aplikace. Probereme také možnosti a schopnosti optimalizátoru, optimalizovatelné a těžko optimalizovatelné konstrukty jazyka. Zaměříme se na analýzu výkonnostních problémů a způsoby jejich předcházení.
12. Administrace a Enterprise vlastnosti DBMS - základ úspěšného provozování datového systému
Přednáška se zabývá procesy nutnými k úspěšnému dlouhodobému provozování datového systému. Pokrývá různé role uživatelů DBMS a jejich zodpovědnosti. Soustředí se na řešení archivace, zálohování, auditing, monitorování systémů, zajištění bezpečnosti, metody dosahování vysoké dostupnosti, upgrade a migrace, komunikace a synchronizace mezi databázemi, řízení a přidělování zdrojů a na další cíle administrace.

Osnovy cvičení:
1. Hodnota dat - návrh datově orientovaného systému
2. Odhady velikosti a nároků na data
3. Modelování ? analýza datových modelů
4. SQL
5. Transakce a SQL
6. Administrace v podnikovém prostředí

Literatura:

Požadavky:
Přednáška předpokládá znalost konceptuálního a logického návrhu databáze, relačního kalkulu a SQL. Výhodou je znalost některého konkrétního datového serveru a vlastní zkušenosti s vývojem datově orientovaných aplikací.

Vypisována nová, ekvivalentní verze předmětu NI-DSP
Tento předmět obsahově navazuje na bakalářský předmět Databázové systémy.
https://courses.fit.cvut.cz/MI-DSP/

Předmět je zahrnut do těchto studijních plánů:
Plán Obor Role Dop. semestr
MI-WSI-ISM.2016 Webové a softwarové inženýrství V 4
MI-ZI.2016 Znalostní inženýrství V Není
MI-ZI.2018 Znalostní inženýrství V Není
MI-SP-TI.2016 Systémové programování V Není
MI-SP-SP.2016 Systémové programování V Není
MI-SPOL.2016 Nespecifikovaný/á obor/specializace studia - Unspecified Branch/Specialisation of Study V Není
MI-WSI-WI.2016 Webové a softwarové inženýrství V Není
MI-WSI-SI.2016 Webové a softwarové inženýrství V Není
MI-WSI-ISM.2016 Webové a softwarové inženýrství V Není
MI-NPVS.2016 Návrh a programování vestavných systémů V Není
MI-PSS.2016 Počítačové systémy a sítě V Není
MI-PB.2016 Počítačová bezpečnost V Není
NI-TI.2018 Teoretická informatika V 2


Stránka vytvořena 20. 4. 2024, semestry: L/2022-3, L/2023-4, L/2021-2, Z/2023-4, Z/2022-3, L/2020-1, Z/2021-2, Z/2019-20, Z/2020-1, Z/2024-5, L/2019-20, připomínky k informační náplni zasílejte správci studijních plánů Návrh a realizace: J. Novák, I. Halaška